mervisyväranta

Suomen Aku Kopakkalat

(Omistan tämän kirjoituksen niille asiantuntijoille, jotka hoitavat potilaitaan hyvin, mutta jotka systeemi sulkee ulos säilyttääkseen status quon)

Mediassa on uutisoitu Mehiläisen kuntoutusjohtaja, psykologi Aku Kopakkalan irtisanomisesta. Kopakkala kritisoi tv-ohjelmassa masennuslääkkeiden turhaa käyttöä ja hänet irtisanottiin tästä syystä. Ohjelmasta kävi ilmi mm. se, että suomalaiset käyttävät entistä enemmän masennuslääkkeitä ja jäävät yhä useammin työkyvyttömyyseläkkeelle masennuksesta johtuen.

Työssäni eduskunta-avustajana olen saanut seurata muitakin Suomen "Aku Kopakkaloita". He ovat usein niitä ammattilaisia, jotka seuraavat aktiivisesti lääketieteellistä tutkimusta hoitaakseen potilaitaan mahdollisimman hyvin - ja he myös esittävät vallitseviin käytäntöihin kohdistuvaa kritiikkiä - päämääränään muuttaa niitä palvelemaan potilaita mahdollisimman hyvin.

Olen tutustunut lääkäreihin, jotka ovat kehittäneet kilpirauhasaineenvaihdunnan häiriöiden hoitoa Suomessa, ja palauttaneet sellaisten potilaiden toimintakyvyn, joita vallitsevat hoitomenetelmät eivät auttaneet. Mutta mitä tekee Valvira? Se vain suojelee vallitsevia hoitomenetelmiä, ja poistelee kyseisten lääkärien reseptinkirjoitusoikeuksia.

Olen jutellut lääkärien kanssa, jotka ovat saaneet hyviä hoitotuloksia homeopatialla, ja lääkärien kanssa, jotka ovat perehtyneet rokotehaittoihin ja käyvät niistä laajaa kansainvälistä kirjeenvaihtoa riippumattomien tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa. He voivat kertoa mm., miksi Japani ei enää suosittele HPV-rokotetta (ja kirjoitan siitä pian blogissani).

Jos Valvira on jossain suhteessa pihalla, niin mitä sitten tekee Sosiaali- ja terveysministeriö? Sieltä soitetaan yhden lääkärin työpaikalle ja ilmoitetaan, että lähtö tulee, jos lääkäri vielä esittää vallitsevasta linjasta poikkeavia mielipiteitä. Tai ministeri ei suostu tapaamaan lääkäreitä, jotka kertoisivat tavoista tunnistaa ja hoitaa tietyt kilpirauhasaineenvaihdunnan poikkeavuudet (ei vaikka oman puolueen kollega esittää asian hänelle). Tai STM, perehdyttyään manipulaatiohoitoihin ja mahdollisuuteen vähentää huomattavasti esim. polvi- ja selkäleikkauksia, ei vie asiaa eteenpäin (eikä kyseessä ole mikään huuhaa vaan anatomiaan perustuva, hyviä hoitotuloksia tuottava menetelmä).

Tilanne harmittaa minua, sillä hyödyntämällä erilaista asiantuntijuutta voisimme säästää satoja miljoonia euroja. Jatkaessamme entiseen malliin tuhlaamme turhaan yhteiskunnan varoja ja kasvatamme valtion velkaa (esim. turhilla leikkauksilla ja turhalla työkyvyttömyydellä).

Mitäs jos kävisimme asiallista keskustelua tässä maassa, myös poikkeavista tai uusista tavoista hoitaa potilasta ja saada hänet kuntoon? Ja mitäs jos kävisimme asiallista keskustelua lääkehaitoista rokotteet mukaan lukien?

Mutta hei, koska ihmiset ovat hyviä, niin heti huomenna istumme yhteiseen neuvottelupöytään. Hymyilemme toisillemme ja selvitämme nämä asiat. Yes, I'm dreaming on.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat