*

mervisyväranta

Kaikki blogit puheenaiheesta Lentoturvallisuus

Lentokone kaapattu matkalla Tampere-Pirkkalaan

Se pysäyttävä hetki, kun sain tiedon, että Small Planet Airlines Germanyn operoima, Centro Finlandia Viajesin eli heimelennetään.fi -matkatoimiston ja Tredean yhteistyössä järjestämä tilauslento LLX5288 Malagasta Tampereelle on kaapattu. Piti vetää syvään henkeä, varmistaa etten ole ymmärtänyt väärin ja tehdä pikainen riskianalyysi; koneessa on ainoastaan suomalaisia, kotiin palaavia matkustajia Fugefesteiltä ja syyslomalta. Se ei voi olla totta, pakko olla kysymys vahingosta ja virheestä.

Pommi vai ei ?

Siinailla pudonneen venäläisen matkustajakoneen putoamisen syynä on vahvimmin tullut esiin  ISISIN  koneeseen asettama pommi. Englantilaiset ja amerikkalaiset tiedustelulähteet tukevat teoriaa, venäläiset ja egyptiläiset ovat eivät siihen usko.  

Koneen mustat laatikot ovat osittain tuhoutuneet, joten todennäköisesti ohjaamon nauhoituksia ei niistä pystytä selvittämään. Nykyaikainen lentoturmien tutkinta on kuitenkin niin tehokasta, että koneen putoamissyy selviää lähes varmasti, jos vain tutkijaryhmä ei koostu pelkästään venäläisistä.

Vaikeita asioita, joihin totuudenmukaisia vastauksia kaivataan

 

Miksi venäläinen kone tippui Siinaissa? Järkevää selitystä tuskin saadaan 
tutkijoiden kommentoimana tai venäläisten ilmoittamana. Venäläiset eivät halua 
ilmoittaa vaikka todeksi todettaisiin, että terroristit (ISIS) tiputti heidän siviilikoneensa.

Mutta matkailu tuolla alueella tulee vähenemään. Lentoyhtiöt, jotka edes jollain tavalla
haluavat toimia kyseisellä alueella tulevat entistä tarkemmin valitsemaan ne kentät mistä toimitaan.

Tänäänkin lähes sata menehtynyttä Euroopan tieliikenteessä

Saksalaisen lentoyhtiön Airbus-turmakone vaati valitettavasti 150 ihmisen hengen. Olen harrastusmuotoisesti seurannut lentoturmia, niiden selvittämistä ja lentoturvallisuuden paranemista. Usein turmista otetaan opiksi.

Oppeihin kuuluvat tekniset parannukset, lentohenkilökunnan koulutus, huoltotoimenpiteiden kehitys ja sen sellaiset seikat.

Finavia ja viranomaiset vaarantavat lentoturvallisuuden

Asiantuntijan mukaan Suomessa lentäminen on tällä hetkellä hengenvaarallista. Suomen lentoliikennettä valvovan aluelennonjohdon henkilöstö ja laitteet ovat kriittisessä tilassa (esim. sähköiset turvajärjestelmät päivittämättä). Samalla vastuuviranomainen pesee kätensä.

Matkustajakoneet ohjusten maalitauluina

Jokainen lentokoneessa matkustanut varmasti on pohtinut viime päivänä MH 17:sta lennon kohtaloa, joka osoittaa, että nykyaikana melkeinpä kuka tahansa voi joutua sodan siviiliuhriksi. Vastaavia tapauksia on sattunut aiemminkin. Lentomatkustaminen on arkipäivää ja kriisivyöhykkeitä, joissa korkealle tavoittavia ilmantorjuntaohjuksia löytyy, on eripuolilla maailmaa. Konfliktit eivät tunne rajoja, siksi niiden rauhoittaminen on kaikkien kansalaistensa turvallisuudesta huolta kantavien maiden yhteisellä vastuulla.

Aluelennonjohdon hätäviesti kaikille lentomatkustajille

(huolestuneen aluelennonjohtajan ronskin humoristinen blogikirjoitus, jota hän ei itse voi julkaista, tai hänet irtisanottaisiin)

Aluelennonjohtajan työ on yksi vastuullisimmista korkean riskitason töistä. Monet kadehtivat aluelennonjohtajan palkkaa, mutta harva kadehtii itse työtä. Haluaisitko kuitenkin aluelennonjohtajaksi? Niin tai näin, suomalaisena sinun olisi hyvä tietää, mikä on aluelennonjohdon ja lentoturvallisuuden tila maassamme nyt.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä